Home > My Experience > General Aptitude Test [GAT] PLN

General Aptitude Test [GAT] PLN

Okelah kalo begitu, ini adalah tulisan kedua saya, dan pada kesempatan kali ini saya akan membagi pengalaman tes GAT [General Aptitude Tes] untuk penyaringan masuk calon karyawan PT. PLN (persero).
Saya mendaftar pada acara UI Career Expo 2010 tanggal 18-20 maret yang lalu, dan hari kamis tanggal 1 april 2010 yang lalu saya telah melakukan GAT.

Apa itu GAT, GAT adalah kependekan dari General Aptitude Tes, kalu bahasa indonesianya sih, Tes Potensi Akademik [TPA]. Ya kalau menurut saya tidak jauh berbeda dengan PsikoTes yang saya lakukan di berbagai perusahaan, seperti Astra Toyota (auto2000), dan lain-lain.

Okelah back to the topic, sebenarnya ada berbagai macam TPA/GAT tergantung tempat pelaksanaannya, ada yg menggunakan soal-soal dari lembaga psikologi Universitas Indonesia (UI) ada juga yang menggunakan standar Tes untuk TNI, dll.
Seperti yang saya lakukan kemarin saat melakukan GAT/TPA, karena TPA/GAT nya dilakukan di HALIM PerdanaKusuma, maka soal-soal nya pun berasal dari dinas psikologi AU.
GAT/TPA kemarin ada 9 [sembilan] bagian, dan rata-rata jumlah soalnya 20.
saya akan mensharing yang saya inget aja ya..😛

Bagian pertama, kedua, ketiga itu nggak jauh dari kata. Jadi ada yg antonim, sinonim, sejenisnya lah, he he, agak lupa.

Kuncinya adalah, kita harus mengetahui kata-kata dasar, sinonim maupun antonimnya.

Lalu bagian empat dan lima itu matematika dasar, ya penjumlahan, pengurangan, kali, bagi.
Ada yang berbentuk soal cerita sederhana, ada juga yang langsung soal, misal 1+2=? atau 5*5=?
ya seperti itu lah.

Kuncinya disini adalah SANTAI tapi PASTI, secara gitu soalnya tuh soal-soal anak SD.
Gak perlu ngotot harus semua terisi, karena saya hanya menjawab tidak lebih dari 15 soal pada bagian ini, dari masing-masing 20 soal [kalo nggak salah yg ke4 tuh 13 soal terus yang ke5 15 soal].
Jika ada soal yang sulit di longkap saja, jika ada waktu nanti baru diisi.😀

Bagian enam, tujuh, delapan itu soalnya seputaran bentuk/gambar, misal kubus ini yang ada titik di pojok jika dibalik/diputar kira-kira jawabannya sama dengan gambar/bentuk yang mana.?
Lagi dan lagi, ya seperti itulah kira-kira. hee.😀

Kuncinya adalah FOKUS dan KONSENTRASI

Nah yang terakhir, atau kesembilan, kami diberi selembar kertas, nah dikertas itu ada beberapa kelompok kata yaitu :
kelompok bunga, terdiri dari :flamboyan, *lupa , nusaindah, *lupa
kelompok perkakas, terdiri dari : dongkrak, pelana, jangkar, *lupa
kelompok burung, terdiri dari : elang, manyar, cendrawasih, *lupa
kelompok binatang, terdiri dari : keledai, trenggiling, *lupa, *lupa
kelompok kesenian, terdiri dari : opera, arca, balet, *lupa

Dan kita diberi waktu tiga menit untuk menghafalkan, lalu kertas itu dikumpulkan, dan kita diberi lembar soal.
Dan soalnya kira-kira seperti ini :
kata yang berawalan huruf O termasuk dalam kelompok..? ada 5 pilihan a-e.
kata yang berawalan huruf E termasuk dalam kelompok..? ada 5 pilihan a-e.

Kuncinya disini adalah, ternyata dari sekian banyak kata di atas, kesemua Huruf Depannya Berbeda[jika pada contoh di atas ada kesamaan, itu murni karna saya sudah agak melupakannya] he.😛, jadi ya silahkan bagaimana strategi anda untuk menghafalkan.

Dan, alhamdulillah saya berhasil melewatinya dengan baik dan lulus.
ini juga termasuk kuncinya, pengawasnya [sersan satu] bilang “Kerjakan dengan Santai, Teliti dan Benar”

Tidak ada yang harus dipelajari untuk menghadapi TES ini, karena memang ini seperti rutinitas sehari-hari, siapkan saja mental dan fisik harus 99% FIT, hehe..😀

Buat yang ingin mencoba di lain kesempatan, mudah-mudahan tulisan ini dapat membantu.🙂

Good Luck.
Salam, #abid912

**********************************
Tulisan lain yang WAJIB dibaca (langsung klik)
https://abid912.wordpress.com/2010/04/03/tes-gat-pln/
https://abid912.wordpress.com/2010/04/10/tes-akademik-dan-bahasa-inggris-pln/
https://abid912.wordpress.com/2010/04/14/psikotest-lanjutan-pln/
https://abid912.wordpress.com/2010/04/14/tes-diskusi-kelompok-pln/
https://abid912.wordpress.com/2013/12/21/tes-kesehatan-dan-wawancara-pt-pln-persero/
**********************************


Bagi yang ingi share pengalaman, bisa tulis di komentar.
Nanti saya masukkan di tulisan ini, agar berguna bagi yang lain.🙂

share dari rquwadrat tentang wawancara, komentar #56 (http://rquwadrat.wordpress.com/)
kata cewe ane yang beruntung ketrima kemaren..
cm ditanyain silsilah keluarga n pengalaman kerja ja.
wawancara gak ampe 5 menit katana (tergantung yg wawancara)
tp temen ane da yg di wawancara pake bhs inggris jg.

share dari rquwadrat tentang tes kesehatan, komentar #58 (http://rquwadrat.wordpress.com/)
meliputi tes darah 2x, tinggi n berat badan, mata, telinga, paru2, detak jantung, keseimbangan badan(telanjang).

meQuniShop

Categories: My Experience Tags:
  1. odhie
    April 6, 2010 at 3:17 pm

    wah..congratz ya bro…
    gue juga hari kamis tgl 8 April ada tes GAT di PLN Banda Aceh..
    lumayan dapet pencerahan dari ente..
    Thanks buat infonya..:)

    • abid912
      April 6, 2010 at 3:27 pm

      thanks dah mampir ya om..

      moga sukses GAT nya..
      sebaceous catatan om, tipe GAT itu berbeda2, tergantung pihak yg d tunjuk PLN untuk melaksanakannya…
      [itu yg saya dengar dari teman2 yg sudah mengikuti lebih dari satu kali GAT]

  2. odhie
    April 10, 2010 at 12:11 am

    Alhamdulillah gw lulus test GAT…
    bsk pagi mw lanjut TPA & B.ING..
    ente apa udah test TPA?gmn hslnya?

  3. wuri
    April 12, 2010 at 8:36 am

    oh. jadi kalau lolos , tes berikutnya itu TPA & B.ING ya?
    sy br kamis minggu ini tes GAT, sama, di halim juga.
    kalau beli buku TPA nya versi TNI AU nolong kali yah???

    thanks udah sharing, haha, jadi ketolong bgt.

  4. abid912
    April 14, 2010 at 9:40 am

    setelah GAT, adalah Tes Bahasa Inggris+Tes akademik,
    bukan TPA, TPA itu sama dengan GAT.
    silahkan baca posting saya mengenai Tes akademik dan Bahasa Inggris.

    he.he, seneng juga klo coretan ini bisa membantu.
    thanks dah mampir ya..😀

  5. fatma amelia
    June 4, 2010 at 10:09 pm

    slm knal y,,,
    tgl 19 juni bsok aq mw tes pln thp 1 di politeknik unand pdg,,, thanks y dah bagi2 info ttg test na…
    btw, ada ga contoh soal tes GAT ini?
    klu ad tlong send k email aq y fatma.amelia@gmail.com
    thanks y….

    • abid912
      June 5, 2010 at 6:40 pm

      salam kenal juga,..
      maaf, saya gak punya contoh soal nya…
      tapi semua tes gat/tpa yg pernah saya ikuti, jenis nya gak jauh dari yang saya paparkan di atas,..

      good luck ya..

  6. Adek
    June 12, 2010 at 10:27 am

    Hi..salam kenal..saya adek ney..waduch penjelasannya sgt m’bantu..thanks bgt penjelasannya ttg tes gat nya..
    Jadi tes gat t sama dgn tpa ato psikotest gtu y..mgkn model2 soalnya aj yg beda kle y?
    saya jg mw ada tes gat d pln bsk ney..doain y mg2 saya lulus n bs k tes slnjutnya…Btw, ttg tes akademik t sesuai dgn jurusan qt dwktu kuliah ato sesuai dgn bidang yg qt lamar di pln t y?

    • abid912
      June 12, 2010 at 1:59 pm

      thanks dah mampir ya..
      ya betul tpa – gat – psikotest, emang gak jauh beda..
      moga2 lolos tes gat nya ya, gampang kok, santai aja…

      klo tes akademik, sesuai dengan posisi yg kita ambil,..
      misal aku waktu itu coba posisi pengolahan data, maka soalnya gak jauh dari teori database & sql..
      terus denger temen yg ambil posisi di bidang kelistrikan gitu, maka tes nya ya seputaran psisi tersenut..

  7. romi
    June 12, 2010 at 4:05 pm

    salam kenal bro…………makasih banget buat share pengalaman nya……….coz gua tanggal 19 besok juga mou tes GAT..buat matematika dasar gimana sih teknik pengerjaannya untuk mempersingkat waktu????

    • abid912
      June 12, 2010 at 6:57 pm

      thanks udah mampir ya,..
      kalo basic kita di matematika dasar misal penjumlahan 2 digit, perkalian sampai dengan 10×10 masih hafal dengan baik seperti saat kita masih SD, pasti bisa,..
      yang penting ikuti filosofi orang dulu dalam pengerjaan’nya “slow but sure brother”
      semoga sukses dan lolos ya,…

  8. Halimah
    June 30, 2010 at 2:37 pm

    Assalamualaikum, biasa berapa lama waktu ikut tes GAT and berapa soal?

    • abid912
      June 30, 2010 at 3:20 pm

      klo lamanya sekitar 2 atau 3 jam gitu,..
      klo jumlah soal, tergantung yg mengadakan tes,..

  9. Halimah
    June 30, 2010 at 2:56 pm

    Tes bahasa inggris secara tulis or listening? klw tes diskusi kelompok yang di bahas tentang apa aja?
    Maklum saya belum pernah ikut tes kerja,

  10. shashi
    July 1, 2010 at 4:36 pm

    thanks yah atas infonya….

    wish me luck….^^

    • abid912
      July 1, 2010 at 10:56 pm

      sama-sama kaka’..
      thank sudah mampir,.
      good luck ya,..🙂

  11. Respati
    July 9, 2010 at 10:43 am

    Senin tgl 12 saya Test GAT..Makasi saran”nya mas..Semoga saya bs melaluinya dengan santay,fokus dan konsentrasi…dan lolos tentunya…

    • abid912
      July 9, 2010 at 3:20 pm

      aamiin,..
      good luck ya,.. ^^

  12. July 14, 2010 at 7:35 pm

    heiyy, gw lulus GAT, untuk teman2 yang mau ngikut tes PLN tulisan di blok ini membantu benget lho ^_^
    kayaknya soal tes yang di Manado ga beda jauh ama yang tes di Halim…

    buat yang nulis; makasih yah, God Bless you🙂
    buat yang mau ngikut tes: Chayooo !!!

    • abid912
      July 14, 2010 at 11:12 pm

      wow, selamet om,..
      thanks testi + doanya,.. *jadi enak,..😛
      semoga tes2 selanjutnya lolos terus,..
      good luck,.🙂

  13. July 21, 2010 at 10:16 am

    Terimakasih Bos aku bisa dapat pencerahan, aku besok tgl 28 agustus tes GAT PLN di jogja.

  14. July 22, 2010 at 1:50 am

    wah.. trimakasih banyak kk.. secara tar tgl 14ags ane ikut tes PLN

    Erika

  15. jesh
    July 22, 2010 at 9:46 am

    waaaaaaaahhhh
    infona bermanfaat sekali gan
    kebetulan besok mau ikut tes GAT di UGM.
    ada yang punya soalnya gak yaa
    hhe

  16. Arief R
    July 24, 2010 at 11:23 am

    Nice inpo gan……bulan ini saya jg akan ada tes GAT….Semoga pada sukses semua yak….hehehe

    Salam Sukses

  17. unie
    July 25, 2010 at 3:41 pm

    hiii…thx ya atas infox…pertma kali dgr bingung bgt ap c mksdx gat….kbtln bru pertma kali ikt tes hehehe….bermnfaat sekaliiiiii

  18. abid912
    July 27, 2010 at 12:07 pm

    good luck ya semuanya,…🙂

  19. July 29, 2010 at 9:17 am

    wah thnaks bos atas inpohnya .. lagi cari2 contoh soal GAT nih ..hehe ..malah ketemu blog ente .. tgl 28/08/10 ane tes gan ..

    doakan LULUS ya gan😀

    SUKSES buat ente juga

    follow: @andremotion

    • abid912
      July 29, 2010 at 10:22 am

      ya om, mudah-mudahan lulus + lolos,..
      good luck ya,..
      thanks juga buat doa’nya..

      btw, salam kaskuser gan,..🙂

    • medmed
      August 1, 2010 at 10:37 am

      iya sama gw jg test tgl 28 agustus d jogja

      • abid912
        August 1, 2010 at 5:31 pm

        good luck ya,..
        smoga lolos,..🙂

  20. ditha
    August 3, 2010 at 9:31 pm

    waduhh,,
    mkasih bgt infonya y
    sangat2 brguna bgt buat ak yg mw daftar PLN jga

    • abid912
      August 3, 2010 at 9:46 pm

      senang klo ini membantu..
      good luck ya kk,..😀

  21. slamet
    August 4, 2010 at 10:51 pm

    ane dr ungaran

    tengkyu banget infonya…
    besok ane baru maw tes GAT tgl 14 bsk di jogjak,
    sukses lah wat kita semua…

    • abid912
      August 5, 2010 at 10:29 am

      salam dari jakarta kk slamet,..
      mudah-mudahan bisa lolos GAT ya,..
      biar balik lagi ke blog ini,..
      he.he..

  22. arum
    August 12, 2010 at 8:33 pm

    makasih ya buat infonya…
    jadi ngerti gmna model2 tes PLN nya..
    thx a lot…^^

    • abid912
      August 13, 2010 at 12:49 pm

      sama2 kk arum,..
      sukses ya,..😀

  23. udyaksa
    August 13, 2010 at 8:46 pm

    waaah jd punya gambaran nih bwt tes GAT..makasih yaa atas share pengalamannya..🙂

    • abid912
      August 14, 2010 at 8:04 am

      yups, sama-sama kk udyaksa,..
      semoga berhasil,..😀

  24. putra
    August 26, 2010 at 12:58 pm

    mkasi bro infonya…
    smoga saya juga lolo2 bsok😀
    amin2…

    • abid912
      August 26, 2010 at 2:43 pm

      sama – sama,..
      good luck ya,..

  25. rita
    August 27, 2010 at 8:44 pm

    makasi mas abid besok saya tes gat diugm semoga ja lulus dengan gambaran yang ada thanks banget mas..doain ya…aminnn

    • abid912
      August 29, 2010 at 11:17 am

      yup sama2 kk rita..
      good luck ya..😀

  26. Budi
    October 9, 2010 at 11:32 pm

    makasih banyak Bos atas infonya
    besok (10-10-10) saya tes GAT di ITS..
    Mohon doanya semoga bisa ngerjakan dan lolos ke tes berikutnya..?
    🙂

  27. October 11, 2010 at 2:36 pm

    thanks so much. awalx bingung nih modelx gmana, berkat tulisanmu jadi agak ngerti deh. tp tetep aja deg2an secara aku mau ikutan test GAT juga. doain sukses ya.

  28. Tien
    October 13, 2010 at 8:42 am

    makasih infonya… ^_^

  29. root
    October 18, 2010 at 8:52 pm

    Thanks info y gan’ n minta doa y aj y..
    besok saya test pln diunila!
    dan ada contoh soal2 gat y ng,kirim link download y dong?🙂

  30. ardiansyah
    October 22, 2010 at 1:01 pm

    biasax ada KKN juga gak?
    soalx aku kan mau test juga, tp wktu di keluarin nama2 calon yg lolos administrasi ada pegawai PLN yg mencatat beberapa nama serta nmr test yg di tempel. sambil di senyum senyumin sama karyawan lain, menurutku mencurigakan sih, tp moga tidak

    • abid912
      October 22, 2010 at 7:46 pm

      @ll -> semoga berhasil ya..🙂
      @rdiansyah -> kemungkinan itu selalu ada, tapi kalo masih di seleksi administrasi kayaknya masih terlalu dini (masih banyak yg harus dilalui walau lolos ini)
      yang paling mungkin ada KKN adalah saat tes diskusi kelompok -> https://abid912.wordpress.com/2010/04/14/tes-diskusi-kelompok-pln/
      karena tidak ada patokan pasti dalam penilaiannya..
      dan pada saat tes kesehatan (setelah diskusi kelompok)..

  31. iwan
    October 26, 2010 at 6:02 pm

    terimakasih ats infonya yah<gan saya jadi ada gmbaranya,doain yah gan lancar amin

  32. darmawan fajri
    December 10, 2010 at 10:06 am

    Thanks ya buat info GAT nya, doain ya kawan semoga lulus tes GAT januari 2011 nanti di banda aceh

  33. abid912
    January 4, 2011 at 8:07 pm

    untuk kk iwan dan kk fajri :
    senang jika tulisan & pengelaman saya bisa membantu..
    semoga lancar & sukses selalu..

  34. dahlia
    January 13, 2011 at 12:48 am

    mas abid,,infonya bermanfaat banget nihh,,
    aku mau ikut test GAT besok sabtu di surabaya,, doain lancar dehh..
    jadi lulus kaya mas ini…hehe

    makasih buat infonya ya mas🙂

  35. January 14, 2011 at 1:50 am

    makasih gan…

    ne tes ke 5 ane ni…

    trakhir gak lolos di kesehatan…😀

    thks gan dah ngingetin buat trikna..

    sukses lah buat kita… amin ya ALLAH

    • abid912
      January 14, 2011 at 6:41 pm

      kk dahlia : terima kasih kembali atas kunjungannya..🙂
      mudah2an lancar ya..😀

      kk riesk.. : kalo ane kemarin mentok di diskusi kelompok, pengen ikut lagi sih kalo ada kesempatan,..
      btw, boleh dong kasih tau bocoran wawancaranya..😀

      • January 16, 2011 at 12:45 am

        belum ampek wawancara ane …

        tp kata cewe ane yang beruntung ketrima kemaren..
        cm ditanyain silsilah keluarga n pengalaman kerja ja. wawancara gak ampe 5 menit katana (tergantung yg wawancara)
        tp temen ane da yg di wawancara pake bhs inggris jg.

        mudah2an kita diberi kesempatan berkarir di PLN…
        amin

  36. abid912
    January 16, 2011 at 1:57 pm

    kk @rquwadrat : oh iya, tes wawancara itu paling akhir ya..🙂
    komen ente ane quote ya, biar jadi tambahan pengalaman buat yg lain (termasuk saya)😀
    aamiin buat doanya, untuk masa depan yg lebih baik..😀

    btw, kalo tes kesehatan itu meliputi apa aja kk..??

    • January 19, 2011 at 9:15 pm

      meliputi tes darah 2x, tinggi n berat badan, mata, telinga, paru2, detak jantung, keseimbangan badan(telanjang).

  37. January 19, 2011 at 9:19 pm

    gan doain lo2s di tes AKDING besok yah ^^…
    alhamdulillah lo2s lg ane

  38. January 19, 2011 at 9:32 pm

    thanks ya sobat atas infonya, doain saya besok ya tes GAT di jobfair aceh 2010

  39. abid912
    January 23, 2011 at 6:21 pm

    kk riesk & kk udai : semoga mendapatkan hasil yang memuaskan ya..
    thanks atas kunjungan setianya ya..🙂

  40. ade
    April 8, 2011 at 3:27 pm

    waw manteb tuh infonya…walaupun dikit ane ngerti maksud ente gan…
    mohon do’anya yah ane mo tes jg nih..^^

  41. aditya
    May 20, 2011 at 2:07 pm

    klo misalnya ngjwab soalnya slah, itu pointnya d kurangi 4 apa ngga ???

  42. June 14, 2011 at 1:18 pm

    aku mw tes untuk yg pertama kali,, moga langsung keterima.. Amin….😀 doain ya.. thx infonya..

  43. August 22, 2011 at 10:58 am

    asslmkum mas Abid–
    wahhh mantap mas..
    di daerah saya msh ada rekrutan pegawai PT PLN, dan saya ikut melamar…
    informsi ini bisa membantu saya untuk belajar….
    saya minta Do’anya semoga saya bisa Lulus dan diterima mnjadi Pegawai PLN ya mas Abid,,,,
    …..Amin,
    smoga bermanfaat infonya…
    Trim’s ^_^

  44. bujey
    September 8, 2011 at 9:04 pm

    Halo mas Abid..
    kalo ikut test GAT PLN jika salah jawabannya skornya dikurang atau tidak ya ??

    • abid912
      September 9, 2011 at 7:41 am

      sewaktu saya ikut sih gak ada pengurangan point & biasanya (dari sekian banyak pengalaman GAT saya) memang gak ada pengurangan point..

      benar
      kalo salah 0

      • bujey
        September 10, 2011 at 9:01 pm

        kl test akademis dan bahasa inggris ada pengurangan nilainya di test akademisnya atau tes bahasa inggrisnya ya mas ??

  45. September 9, 2011 at 8:43 am

    tq bos for the information.. very helpful….

  46. Teuku Ilham Pasha
    September 10, 2011 at 10:25 am

    mksh bnyak ya bang,,,snin ni kt jg pda tes di medan,,,mhon doanya aja ya,,,slm knal,,,

  47. September 10, 2011 at 6:42 pm

    makasih ya untuk infonya
    berharga bangat buat saya
    karena tanggal 15 september ini saya test GAT, kebetulan yang saya ambil PNG
    doain ya semoga lolos…

  48. Natanael **
    September 14, 2011 at 8:49 pm

    Bagus2 ini info nya.
    Mudah2an besok saya bisa lancar mengikuti tes GAT.
    TX ya broder.

  49. kristian
    September 15, 2011 at 12:32 am

    bsok ane mau GAT
    doaian ane bisa lulus yah
    trims buat infonya

  50. hamba
    September 15, 2011 at 8:45 am

    hari ini saya mau GAT,, mohon doanya ya broo..🙂
    info nya sgt bermanfaat …

  51. hamba
    September 15, 2011 at 8:48 am

    oya ,, biasanya pengumuman lulus GAT itu lama gak ??
    terus utk mengikuti ujian selanjutnya akdemik dan english itu selang berapa hari setelah pengumuman.. ?
    makasih sebelumnya ya gann ..🙂

  52. hamba
    September 17, 2011 at 6:48 pm

    Alhamdulillah saya telah lulus GAT, skrg lanjut ke akademik dan bahasa inggris.
    insyaallah di beri jalan kemudahan , AMIN .🙂

  53. cha
    September 25, 2011 at 11:29 am

    agan2 skalian,,ada yg sudah tes akademik?itu cntoh soalnya sperti apa ya?mhon pncerahan bagi yg suda pernah,,,
    terima kasih,,:)

  54. January 24, 2012 at 4:56 pm

    wah, thx infonya ya mas!

  55. Dimaz Dio
    March 4, 2012 at 2:02 pm

    wahh tengkiu sharingnya ya mas sangat membantu saya niih,,, sy besok senin test GAT PLN di UGM,,, mohon doanya yah teman2 sekalian…😀

  56. muhammadhazbi
    March 24, 2012 at 8:12 am

    terima kasih banyak mas bro,,,
    Alhmd dpt pencerahan mengenai tes GAT..
    bismillah minta do’a nya tmn2..insya Allah bs lulus sampai tes terakhir.
    Amien..

  57. hanhan
    March 24, 2012 at 4:37 pm

    ekh gmana ngehadapi atau menjawab pertanyaan wawancara…….??????

  58. June 13, 2012 at 9:17 pm

    hy, terimakasih ats infonya
    saya mw nanya ne,,
    test psikotes ada menggambar pohin dan manusia

    tau ga teknik menggambar manusia?

  59. bayu
    May 29, 2014 at 4:46 pm

    Makasih ya mas, besok senin saya test GAT PLN🙂

    • May 29, 2014 at 8:49 pm

      You’re welcome… Good Luck..😉

  60. melda
    May 30, 2014 at 12:14 pm

    thanks ya….
    buat infonya…
    senin 2 juni ad test PLN medan…
    doain ya…

    • May 30, 2014 at 6:09 pm

      siiiap, sama2 kk..
      Good Luck😉

  61. June 1, 2014 at 2:36 pm

    saya mw tes GAT bsok,,,, smga bsa llus dan lanjut ke tes brktnya,,trimkasih ats infox

    • June 2, 2014 at 6:03 pm

      aamiiin, oke masama…

      Good Luck..😉

  62. June 4, 2014 at 8:40 am

    Wow! At last I got a weblog from where I can genuinely obtain useful data concerning my study and knowledge.

  63. June 10, 2014 at 1:12 pm

    You could definitely see your expertise in the work you write.
    The arena hopes for more passionate writers such as you
    who are not afraid to say how they believe. All the time
    go after your heart.

  64. June 14, 2014 at 10:15 am

    Howdy! I could have sworn I’ve been to this site before but after going through some of the articles I realized
    it’s new to me. Anyways, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

  65. June 19, 2014 at 8:03 am

    Aw, this was a very good post. Taking the time and actual effort to produce a top notch article… but what can I say… I hesitate a whole lot
    and don’t seem to get nearly anything done.

  66. June 19, 2014 at 9:00 pm

    Hello there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
    I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

  67. June 20, 2014 at 6:25 pm

    Aw, this was a very good post. Finding the time and actual effort to produce a
    top notch article… but what can I say… I hesitate a whole lot and never seem to get
    anything done.

  68. June 26, 2014 at 7:34 am

    Tampa Personal Injury Lawyer has been fighting for the rights of injured people for well from many years.

    It is recommended to hire a professional because the claim laws can vary greatly from state to state, and if you are not familiar with these nuances,
    you may not get your fully entitled payout. A personal injury lawyer will know about the personal injury law and can get
    you right compensation as a victim of the accident.

  69. June 27, 2014 at 3:52 pm

    One day out of the week isn’t going to kill your weight loss.
    You should then follow up step 1 with the proper vitamins and herbal
    supplements, which in turn reduce insulin sensitivity and help in maintaining a healthy
    weight. Eating foods high in fiber, such as buckwheat, can also fill you up faster
    and suppress your appetite, a great tool for weight loss.

  70. June 27, 2014 at 6:24 pm

    This is a topic that’s close to my heart… Take care!
    Exactly where are your contact details though?

  71. July 4, 2014 at 5:12 am

    Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However I
    am encountering problems with your RSS. I don’t know why I
    cannot join it. Is there anyone else having identical RSS issues?
    Anyone who knows the solution can you kindly respond? Thanx!!

  72. July 5, 2014 at 5:51 pm

    Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger,
    and I was curious about your situation; many of us have developed some nice
    procedures and we are looking to swap strategies with others, why not shoot
    me an email if interested.

  73. July 7, 2014 at 7:09 am

    Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but after going through a few of the articles
    I realized it’s new to me. Regardless, I’m certainly delighted I came across it and I’ll be bookmarking it
    and checking back regularly!

  74. July 8, 2014 at 10:21 pm

    When someone writes an post he/she retains the idea of a user in his/her mind that how a user can know it.
    Therefore that’s why this paragraph is outstdanding.
    Thanks!

  75. July 10, 2014 at 1:12 pm

    Hey there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with
    hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months
    of hard work due to no back up. Do you have any solutions to stop hackers?

  76. July 10, 2014 at 3:15 pm

    Thanks for a marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it,
    you might be a great author.I will be sure to bookmark your blog and
    will come back from now on. I want to encourage continue
    your great job, have a nice day!

  77. July 11, 2014 at 4:40 am

    You are so awesome! I do not think I’ve read anything like this before.
    So great to discover somebody with genuine thoughts on this subject.
    Really.. many thanks for starting this up. This website
    is something that’s needed on the internet, someone with some
    originality!

  78. July 12, 2014 at 7:32 pm

    Amazing issues here. I’m very glad to peer your post.
    Thanks a lot and I am taking a look forward to touch you.
    Will you kindly drop me a e-mail?

  79. July 15, 2014 at 9:33 pm

    Hi there, its pleasant article about media print, we all
    know media is a enormous source of information.

  80. July 16, 2014 at 7:39 am

    Ahaa, its good dialogue on the topic of this piece of writing here
    at this website, I have read all that, so now me also commenting at this place.

  81. July 16, 2014 at 4:15 pm

    I always emailed this website post page to all
    my friends, because if like to read it after that my links will too.

  82. July 19, 2014 at 7:33 pm

    Due to its characteristics, customers expect metal roofs
    to take on capitol roofing the look of your house.
    Then there’s the fact that you now have a hole in your roof.
    What this means for youNow without hoses, our productivity on the roof and are
    considering using either shingles or metal. However,
    you shouldn’t go by the term” cheap” since that word can be very expensive.
    That is the reason why your size will play an capitol roofing important role in selecting the material
    and the installation expenses.

  83. July 20, 2014 at 11:57 pm

    Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up
    losing months of hard work due to no data backup.

    Do you have any methods to protect against hackers?

  84. July 25, 2014 at 6:08 am

    Whether it is new or traditional in style, good roofing
    should serve its purpose of providing good shelter and protection. The elements such as rain, hail,
    wind and sun capitol roofing to get to campus. They could either be flat, pitched, gable, ridge cap,
    clips, fasteners, screws, nails and the rest.
    Its pretty distinct that commercial roofing is designed for such propose.
    Most are supposed to take effect. Checking for the credentials of the contractor this way.

  85. July 25, 2014 at 8:42 pm

    It’s truly a great and helpful piece of information. I am happy that you simply shared this
    helpful info with us. Please stay us up to date like
    this. Thanks for sharing.

  86. July 27, 2014 at 6:45 am

    My partner and I stumbled over here from a different web address and thought I should check
    things out. I like what I see soo now i am following you.
    Look forward to finding outt about your web page yet again.

  87. July 28, 2014 at 5:57 pm

    Hey there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if
    that would be ok. I’m definitely enjoying your blog and look forward
    to new posts.

  88. July 30, 2014 at 10:38 am

    I am actually delighted to glance at this weblog posts which contains
    tons of useful information, thanks for providing these information.

  89. July 30, 2014 at 5:32 pm

    Thank you for some other informative website.
    Where else may just I am getting that kind of info written in such a perfect way?
    I have a venture that I’m simply now operating on, and I have been at the glance out for such
    info.

  90. August 3, 2014 at 9:59 am

    You need to be a part of a contest for one of the best websites
    on the web. I most certainly will highly recommend this
    web site!

  91. August 22, 2014 at 10:22 am

    Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed!

    Extremely helpful information specially thhe last part🙂 I care for such info a lot.
    I was seeking this certain information for a very long time.
    Thank you and giod luck.

  92. September 1, 2014 at 12:45 am

    Howdy I am so happy I found your website, I really found you
    by mistake, while I was browsing on Askjeeve for something else, Anyways I am
    here now and would just like to say thanks a lot for a fantastic post and a all round exciting blog (I also
    love the theme/design), I don’t have time to go through it
    all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds,
    so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the awesome jo.

  93. September 5, 2014 at 10:28 pm

    What’s up, I log on to your blog like every
    week. Your story-telling style is awesome, keep doing what you’re doing!

  94. September 6, 2014 at 6:08 pm

    Hey there! Quick question that’s totally off topic. Do you
    know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing
    from my iphone. I’m trying to find a template or
    plugin that might be able to correct this issue. If you have any recommendations, please share.

    Thank you!

  95. September 12, 2014 at 9:43 am

    I loved as much as you’ll receive carried out right here.
    The sketch is attractive, your authored subject
    matter stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you
    wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly
    the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

  96. September 13, 2014 at 5:58 am

    These articles, if well-written, can get you much needed traffic to your website.
    When I launched my first business, I thought I knew a bit about
    marketing. Telling people or ‘broadcasting’ a message will not help you to market any
    product. If this is how you understand that a prospect has to
    be treated, you better try something else other than internet marketing.

  97. Florencia
    September 19, 2014 at 9:50 pm

    I love what you guys aare upp too. Thhis type of clerver work and coverage!

    Keepp uup thhe good works guiys I’ve incorporated you guys to my blogroll.

  98. September 20, 2014 at 11:19 am

    I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both educative
    and engaging, and without a doubt, you have hit the nail on the
    head. The problem is something which not enough
    folks are speaking intelligently about. Now i’m very happy I came across this during my hunt for something
    relating to this.

  99. September 20, 2014 at 10:58 pm

    Hey! I just wanted to ask if you ever have any issues with
    hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work
    due to no backup. Do you have any solutions to protect
    against hackers?

  100. September 21, 2014 at 3:45 am

    you arre inn point of fact a excellent webmaster. Thhe weeb site loading
    speesd is incredible. It seems that you’re doing any distinctive
    trick. In addition, The contents are masterwork.
    you have done a wonderful activity in this topic!

  101. September 22, 2014 at 3:23 pm

    Very good blog! Do you have any hints for aspiring writers?
    I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
    Would you advise starting with a free platform like WordPress or go
    for a paid option? There are so many choices
    out there that I’m completely confused .. Any recommendations?
    Cheers!

  102. September 23, 2014 at 9:52 am

    No matter how your girlfriend ended things, or how long it’s been since she broke it off, there are leftover feelings and emotions that your ex
    still has for you. If you are wanting to seduce your
    ex lover, do not take the trouble. This section will help you
    stop the runaway train of desperation and frustration so that.

  103. September 23, 2014 at 10:37 pm

    I always spent my half an hour to read this web site’s
    content everyday along with a cup of coffee.

  104. September 24, 2014 at 2:28 am

    Touche. Great arguments. Keep up the good work.

  105. September 24, 2014 at 3:31 pm

    This blog was… how do you say it? Relevant!! Finally I have found something that
    helped me. Thanks!

  106. September 24, 2014 at 3:51 pm

    Asking questions aree in fct fastidious thing if you are not understanding anythhing completely, except this
    article offers nice understanding even.

  107. September 24, 2014 at 4:00 pm

    Hey there would you mind letting me know wwhich webb host you’re using?
    I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say ths blog loads
    a lot quicker then most. Can you recommend a good hosting provider at a fair price?
    Kudos, I appreciate it!

  108. September 26, 2014 at 1:25 pm

    At this moment I am going away to do my breakfast, once having my breakfast coming
    again to read more news.

  109. September 28, 2014 at 11:46 pm

    What’s up, I desire to subscribe for this web site to take most recent updates,
    so where can i do it please help out.

  110. September 29, 2014 at 12:39 am

    I take pleasure in, lead to I found exactly what I used to be having
    a look for. You have ended my 4 day lengthy hunt!

    God Bless you man. Have a great day. Bye

  111. September 29, 2014 at 11:24 pm

    Remarkable things here. I’m very satisfied to peer your post.
    Thank you so much and I’m lookking ahead to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

  112. Rafting Murah
    October 1, 2014 at 2:57 pm

    Makasih gan atas infonya nih..

  113. October 1, 2014 at 3:48 pm

    It’s amazing designed for me to have a website, which is good designed for
    my knowledge. thanks admin

  114. October 1, 2014 at 6:09 pm

    This excellent website certainly has all the info I needed about this subject and didn’t know who to ask.

  115. October 4, 2014 at 12:42 am

    This is a great tip particularly to those
    new to the blogosphere. Brief but very accurate information… Thank you for sharing this one.
    A must read article!

  116. October 5, 2014 at 6:56 am

    I was wondering if you ever thought of changing the page layout of your site?
    Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
    Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images.

    Maybe you could space it out better?

  117. October 5, 2014 at 3:29 pm

    constantly i used to read smaller articles which as well clear their
    motive, and that is also happening with this article which I am reading at this
    place.

  118. October 7, 2014 at 4:01 am

    Wow, this article is good, my sister is analyzing such things, thus I amm going to convey her.

  119. October 7, 2014 at 7:50 pm

    I’m not sure why but this weblog is loading incredibly slow for
    me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end?

    I’ll check back later on and see if the problem still exists.

  120. October 9, 2014 at 9:42 am

    You are so awesome! I don’t think I’ve truly read through a single thing like this before.

    So wonderful to discover someone with unique thoughts on this issue.
    Seriously.. thanks for starting this up. This website is something that’s needed
    on the web, someone with a little originality!

  121. October 15, 2014 at 12:32 pm

    The security provided by your vehicle is what makes title loans so
    inexpensive, but lenders do differ in the rates they charge and it
    is worth your time and effort to seek out the best rates.

  122. November 10, 2014 at 9:33 pm

    Hello, this weekend is good for me, as this occasion i
    am reading this fantastic educational piece of writing here
    at my house.

  123. November 11, 2014 at 12:37 pm

    Hi there! I could have sworn I’ve been to your blog before but after looking
    at many of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless,
    I’m definitely delighted I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back
    frequently!

  124. February 14, 2015 at 10:47 am

    http://www.saleslead.cn Free Unlimited Sales Leads & Mailing Lists
    For $5 Per Month

  125. October 19, 2015 at 3:11 pm

    Great web site you have here.. It’s difficult to find good
    quality writing like yours nowadays. I truly appreciate people like you!
    Take care!!

  126. November 20, 2015 at 6:31 am

    This is my first time go to see at here and i am really impressed to read all at one
    place.

  127. November 20, 2015 at 8:28 pm

    What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively helpful
    and it has helped me out loads. I hope to give a contribution &
    assist different users like its helped me. Good job.

  128. November 20, 2015 at 10:14 pm

    Quality posts is the main to attract the visitors to go to see the website, that’s
    what this website is providing.

  129. November 20, 2015 at 10:21 pm

    Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are
    you using for this website? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for
    another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of
    a good platform.

  130. November 21, 2015 at 8:55 am

    When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I
    get four e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from
    that service? Thanks a lot!

  131. November 21, 2015 at 12:24 pm

    I have been surfing on-line greater than three hours today,
    yet I never disscovered any fascinating article like yours.

    It is beautiful value sufficient forr me. In my opinion, if
    all site owners and bloggers made god content as you probably did, the net might be
    a lot more helpful than ever before.

  132. sex
    November 22, 2015 at 8:33 am

    I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
    I do not know who you are but definitely you are going to a
    famous blogger if you are not already😉 Cheers!

  133. November 23, 2015 at 12:12 am

    Its such as you read my thoughts! You seem to understand a lot about this, like you
    wrote the e book in it or something. I believe that
    you just could do with some percent to pressure the
    message home a bit, but other than that, this is wonderful blog.
    A great read. I’ll certainly be back.

  134. November 23, 2015 at 2:32 am

    Saved as a favorite, I like your blog!

  135. November 23, 2015 at 12:13 pm

    I have been surfing online more than three hours today,
    yet I never found any interesting article like yours.
    It is pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content
    as you did, the internet will be a lot more useful than ever
    before.

  136. November 26, 2015 at 12:46 pm

    Hey! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
    good results. If you know of any please share.

    Many thanks!

  137. November 27, 2015 at 12:00 am

    Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
    I mean, what you say is important and everything.
    However imagine if you added some great graphics or videos to give your posts more, “pop”!

    Your content is excellent but with images and clips,
    this site could undeniably be one of the most beneficial in its niche.
    Fantastic blog!

  138. November 28, 2015 at 8:34 pm

    Ever since the end of the Draft, the death
    of John Wayne, and my retirement from the United States Marine Corps, the state of American masculinity has been swirling
    the drain. It is unknown why Burton was in his hotel room at the time,
    although, of ther guests report hearing
    a loud fight just before a fire was set. “I don’t care about them, I only care about my family and that’s it,” Hopkins said in an hourlong
    and unplanned rap session we had just after the weigh-in for the Malignaggi-Diaz rematch.

  139. tiwi maitri arista
    January 14, 2016 at 8:12 pm

    selamat malam saya tiwi insyaalah tgl 9 feb bsk saya mau ikkuttes GAT pln mksih kk dah ksih penjelsan gambaran tes GAT nya gmn..

    • Muhammad Raja H
      February 5, 2016 at 8:33 pm

      Kalau boleh tahu, kamu ngambil yg bagian apa di PLN itu? Teknik, Hukum, Akuntansi, Manajemen..??

  140. February 20, 2016 at 4:12 am

    I was never a farm girl, but We appreciate the whole experience, particularly the means you
    tell it. Up and awesome.

  141. March 12, 2016 at 12:15 am

    Hi there to every body, it’s my first go to see of this webpage; this website contains amazing
    and really good material in support of readers.

  142. April 28, 2016 at 2:24 am

    Food for thought- for those who actually need these jobs
    strive painting on some removable vinyl then making use of that to the window.

  143. May 18, 2016 at 11:07 pm

    This piece of writing offers clear idea in support of the new viewers of blogging, that truly how
    to do blogging.

  144. June 14, 2016 at 10:00 am

    Many people just like you are interested in electrician jobs because
    the positions are recognized to be good-paying and in demand.

  145. July 12, 2016 at 10:25 pm

    Leather jackets have emerged to be the fashion statement of
    the modern society.

  146. August 12, 2016 at 1:54 pm

    Even although shutters are easily obtainable out there,
    just be sure you choose the supplies of high quality and durability.

  1. June 13, 2010 at 10:28 pm
  2. July 5, 2010 at 10:22 pm
  3. July 5, 2010 at 10:25 pm
  4. July 6, 2010 at 10:49 am
  5. July 11, 2010 at 5:47 pm
  6. July 29, 2010 at 10:51 am
  7. December 21, 2013 at 12:14 pm
  8. September 26, 2014 at 7:05 pm
  9. August 10, 2015 at 7:27 am
  10. February 17, 2016 at 2:49 pm
  11. March 9, 2016 at 12:04 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 388 other followers

%d bloggers like this: